Home

El Fons Jordi Vilanova conté l’arxiu de l’empresa del dissenyador català Jordi Vilanova i Bosch (1925-1998), qui va treballar a Barcelona des dels anys seixanta fins a la seva mort. Vilanova va ser un dels primers dissenyadors moderns de Barcelona. A la seva excel·lent formació d’ebenista va unir el seu coneixement del disseny nòrdic que importava i venia a través de la seva emblemàtica botiga del carrer Ganduxer.

IMG_3690El fons es compon de dibuixos originals, plànols i fotografies que documenten els seus projectes de mobiliari i interiorisme els quals a més confirmen que Vilanova va treballar molt tant per a domicilis privats com per a establiments comercials (botigues, farmàcies i restaurants) i entitats públiques (bancs, escoles, llars d’infants i casals d’avis).

L’origen del fons actual es remunta a dues ubicacions diferents: un és el soterrani de la antiga botiga del carrer Ganduxer de Barcelona -on ara es troba l’empresa Arborètum- i l’altre és la casa familiar dels Vilanova Vila-Abadal a Vidrà (Girona). Gràcies a l’ajuda de Serrat Vilanova, filla del dissenyador, i de l’empresa Arborètum ha estat possible rescatar-lo en un temps relativament ràpid. Des de l’assabentament de l’existència d’aquest fons, la Fundació Història del Disseny ha realitzat totes les gestions necessàries per salvar-lo de la destrucció. I des del gener de 2015 es troba sota el seu empar a la seva seu de Barcelona (Carrer Còrsega, 176 baixos interior).

En aquests moments, la investigadora Isabel del Río, qui a més administra aquesta pàgina, està realitzant la seva tesi doctoral sobre el Fons Vilanova amb l’objectiu de gestionar-lo, catalogar-lo, investigar-lo i, en definitiva, recuperar la memòria d’aquest influent dissenyador.

IMG_3667

La Fundació Història del Disseny

La Fundació Història del Disseny és una entitat sense ànim de lucre que es va crear el 2008 amb l’objectiu d’investigar, difondre i promoure la història del disseny. L’objecte d’estudi de la Fundació és l’evolució del disseny en el temps, així com els processos d’industrialització que l’han fet possible. S’entén per disseny la configuració de productes que tenen entitat física o virtual: productes de la comunicació visual, mobles i objectes d’ús quotidià, vestits i teixits que hagin estat produïts de forma més o menys seriada, mitjançant mètodes industrials i que hagin estat comercialitzats en circuits de consum massiu.

logo (1)Entre les funcions que realitza la Fundació, es troba la de Protecció del Patrimoni. La Fundació treballa per a la conservació de col·leccions d’objectes i fons documentals en perill de dispersió o d’extinció imminent. La Fundació assessora  les administracions públiques per a què  adquireixin o preservin aquells elements del patrimoni del disseny que es considerin interessants. Es fa una crida a què es posin en contacte amb la Fundació aquelles persones, empreses o institucions posseïdores d’objectes o de col·leccions de disseny amb valor històric amb la finalitat de ser assessorades.

Fundació Història del Disseny
C/ Còrsega 176, baixos interior
08036 Barcelona

T: +34 935 139 729
T: +34 663 852 449

Contacte: info@historiadeldisseny.org

Leer en castellano | Read in English

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s