Home

Jordi-VilanovaB&WJordi Vilanova i Bosch (Barcelona, 1925-1998) fou un interiorista i ebenista català que va treballar durant la segona meitat del segle XX a la ciutat de Barcelona. El 1939 ingressa a l’Escola del Treball i Oficis Artístics i a la Llotja. Va tenir una excel·lent formació de taller a la Casa Busquets i al taller de decoració de Lluís Gili, fins que va crear la seva pròpia empresa d’interiorisme i disseny l’any 1952, traslladant-la posteriorment a una torre als anys seixanta. Als setanta inaugura diversos locals amb exposició permanent de mobiliari, tapisseries, llums, catifes, etc. de disseny propi. També va ser cofundador i membre del grup artístic multidisciplinari La Cantonada (1960-1975), que va realitzar projectes integrals d’art civil i art sacre.

El seu mobiliari modern i la seva manera de resoldre els espais anaven en un principi dirigits a un gran públic escàs de recursos econòmics i, per tant, escàs de superfície habitable. Però aquesta gran majoria no va entendre la seva proposta i va ser una certa burgesia catalana i amb afany de trencar amb cànons estilístics antiquats la que va acollir la seva obra. Gran admirador i coneixedor del disseny nòrdic, Vilanova és conegut com l’introductor a Espanya i a Catalunya del moble de fusta blanca, és a dir, un moble sense color ni vernissos brillants, funcional, senzill i depurat, donant-li una línia de tradició mediterrània. La seva especialitat va ser el mobiliari per a infants, com el tamboret Delta que va guanyar el Premi Delta de Plata atorgat per l’ADI/FAD l’any 1964. Va realitzar exposicions de les seves obres als Països Escandinaus. Entre els seus dissenys més representatius destaquen les cadires Tiracord i Billar (1961), la llitera Montseny MP (1961), els balancíns Tartera (1966) i Petit (1978) i el revister Z (1987) dissenyat aquest últim juntament el seu fill Pau Vilanova Vila-Abadal. Tots aquests mobles es troben a la col·lecció de Producte Industrial del Museu del Disseny de Barcelona.

Vilanova va presentar treballs propis a “El Salón del Hogar Moderno” organitzat pel Foment de les Arts Decoratives a la Cúpula del Coliseum. Del 1960 al 1972 va exposar regularment a la fira Hogarotel, juntament amb els altres membres de La Cantonada, on van tenir una gran acollida pel públic i la crítica. Va ser membre del FAD amb qui va col·laborar als estands Formica. Va ser membre de l’ADI/FAD, del CODDIB (Col·legi Oficial de Decoradors i Dissenyadors d’Interiors de Barcelona) i SAD. Fundador i promotor de la revista catalana d’art Qüestions d’Art (1967-74). Membre d’Ars Sacra en la segona etapa (1962-1974).

Aquí es pot consultar la Cronologia_Jordi_Vilanova, elaborada per Rosalba Póveda durant la seva estada de pràctiques a la Fundació Història del Disseny. Rosalba ha desenvolupat el seu treball final de Màster en Biblioteques i Col·leccions Patrimonials de la Universitat de Barcelona consistent en el tractament documental del Fons Jordi Vilanova i Bosch.

Leer en castellano | Read in English

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s